14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü vesilesiyle tarım bankacılığı alanındaki hizmetlerini duyuran Kuveyt Türk, Tohum Kart, bitkisel üretim, süt ve besi hayvancılığı, traktör ve tarla finansmanı, finansal kiralama ve daha birçok hizmetin yanı sıra çiftçilerin tarımsal faaliyetlerindeki olası risk ve hasarlarına karşı ürün ve hayvanları güvenceye almayı sağlayan TARSİM’e de aracılık ettiğini açıkladı. Kuveyt Türk’ten yapılan açıklamada, “Müşteriler ayrıca Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) alım-satım işlemlerini Kuveyt Türk aracılığıyla yapabiliyor ve ELÜS kıymetlerini teminata vererek finansman kullanabiliyor” denildi.
Ödemesi hasatta
Açıklamada, Tohum Kart’la ilgili olarak şu bilgiler verildi:
“Çiftçiler, Kuveyt Türk Mobil’den hesap açarak Tohum Kart başvurularını mobilden anında tamamlayabiliyor, sanal Tohum Kart ile ihtiyaçlarını hemen satın alabiliyor. Mobilden Troy Tohum Kart alan çiftçilere 20 bin TL ve üzeri ilk harcamaları için 1000 TL iade ediliyor. Herhangi bir aidatı olmayan ve hasat döneminde ödemeli Tohum Kart’la müşteriler, 12 aya varan ödemesiz dönem imkânına sahip oluyor. Çiftçiler anlaşmalı üye iş yerlerinden vade farksız harcama yapabiliyor, EFT, havale, FAST işlemlerini komisyonsuz olarak dijital kanallar aracılığıyla gerçekleştirebiliyor.”
Leasing ve finansman
Açıklamada ayrıca, şahıs firmaları, çiftçiler ve şirketlerin mobilden Kuveyt Türk hesabı açabildiği hatırlatılarak, mobilden hesap açan müşterilere 2 bin TL’ye varan özel hediye ve kampanyalar sunulduğu belirtildi.
Kuveyt Türk’ün bitkisel üretim, süt ve besi hayvancılığı, traktör, tarla finansmanı konusundaki faaliyetleri de şöyle anlatıldı:
“Tarım makineleri yatırımlarını leasing ile finanse ederek uzun vade, uygun fiyat ve belirli makine grupları için vergi avantajından da faydalanma imkânı sunan Kuveyt Türk, ödeme dönemlerini, üreticilerin ve tarım sektöründe faaliyet gösteren firmaların hasat zamanına ve üretim döngülerine göre planlıyor.”
‘Çiftçiler, iş ortağımız’
Kuveyt Türk KOBİ’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Delipoyraz, şu açıklamayı yaptı:
“Katılım finans esasları doğrultusunda müşteri deneyimi odaklı yaklaşımımız, teknoloji-inovasyon çalışmalarımız ve dijital dönüşüm yolunda attığımız adımlarla, seçkin finansal ürün ve hizmetleri etkin şekilde tasarruf sahipleriyle ve yatırımcılarla buluşturmaya devam ediyoruz. Tarım bankacılığı, ihracatın finansmanı, finansal kiralama, yeşil enerji ve odaklandığımız alanların başında geliyor. Tüm çiftçilerimizi ve KOBİ’lerimizi iş ortağımız olarak görüyor, onlara değer katacak finansal bir yol haritası çizmelerini önemsiyoruz.”
Tarımda dijitalleşmeyi önceliklendirdiklerini de belirten Delipoyraz, “Tarım ekosisteminde faaliyet gösteren FinTech’ler ile entegrasyon çalışmalarına başladık” dedi.