Çocuklarda İştahsızlık Neden Olur, Nasıl Geçer?

 

Çocuklarda görülen iştahsızlıklar, her zaman aynı sebepten kaynaklanmıyor. İştahsızlık için kalıcı çözümler elde etmek isteniyorsa sorunun kaynağını doğru tespit etmek gereklidir. Çocuklarda iştahsızlık sorununun genel sebebi psikolojiktir. Çünkü beslenme, çocukların ailelerine ne istediklerini anlattıkları araçlardan birisidir. Çocuğun yiyeceği reddetmesi, ailesine karşı kullandığı büyük bir silahtır. Yemek saatlerinde anne-baba ve çocuk arasında yaşanan adeta savaş gibi olan durumu, genellikle çocuklar kazanır.

Ayrıca anemi, bağırsak parazitleri, iltihap, diyabet, besin başakşehir escort zehirlenmesi, konjenital kalp rahatsızlıkları gibi hastalıklar, tanısı konulmadan önce çocuklarda iştahsızlık gibi belirti gösterebilir. Bunun için çocuğunuzda iştah kaybı fark ettiğiniz zamanlarda hiç zaman kaybetmeden hastaneye gidip sağlık kontrollerini yaptırınız.

Çocukların diş çıkarma dönemlerinde, hava değişimi yaşadıklarında, anne veya babasından ayrı kaldığı zamanlarda iştahlarında azalma görülebilir. Böyle durumların içerisinde alışma sürecini atlattıktan sonra iştahsızlık ortadan kalkacaktır.

İştah Artırmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Çocuğunuzun iştahsızlığı uzun süre devam ediyorsa eğer mutlaka bir doktor veya diyetisyenden yardım isteyiniz. Doktorun verdiği tedaviyi uygulayarak ilaç zamanlarını aksatmayın ve en önemlisi, etrafınızdaki insanların çözüm için önerdiği her yolu denemeye kalkmayın. Kısa bir şekilde beslenme davranışını düzeltmek için yapabileceklerinize bakalım;

  • Çocuğunuzun yemekten 1 saat öncesinde ve yemek sırasında sıvı alımını durdurun. Kolay tükettiği için yediği şeyleri sıvı hale getirmekten vazgeçin. Eğer biberon kullanıyorsa kaşık-çatal kullanmaya çalışın.
  • Çocuğunuza yedirdiğiniz şeyleri, farklı çeşitlerde ona sunmaya çalışın. Mesela, peyniri kahvaltıda sade olarak yedirdiyseniz, diğer seferde bir böreğin içinde kullanın.
  • Yemeğin porsiyonunu kendi ölçünüze göre değil, çocuğun ölçüsüne göre ayarlayın. Bunun için diyetisyenden yardım alabilirsiniz.
  • Bir öğünde verdiğiniz şeyi yemediyse, ondan tamamen farklı bir besin verin. Onu da reddederse eğer, bir sonraki öğüne kadar hiçbir besin vermeden bekleyin.
  • Ara öğünlerin küçük olmasına dikkat edin.
  • Besinleri ödül-ceza olarak kullanmaktan kaçının.
  • Yiyecekleri, çocuğun kolay yiyebileceği türden hazırlayın.
  • Reddettiği zaman, yemesi için onu zorlamayın. Bir süre bekledikten sonra tekrar deneyin.

Omega-3 Yağ Asitleri Balık, keten tohumu, ceviz ve chia tohumları gibi omega-3 yağ asitlerini içeren gıdalar, zihinsel sağlığınızı destekleyebilir ve depresyon riskini azaltabilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir