Yapay Zeka İş Kaybına Neden Olmayacak

Yapay Zeka İş Kaybına Yol Açmayacak!

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktörü Gilbert F. Houngbo, yapay zekanın iş gücü kaybına sebep olmayacağını belirtti. Houngbo, “Yapay zeka nedeniyle milyonlarca iş kaybolmuş olsa da çok daha fazla yeni iş yaratıldı.” dedi.

Houngbo, uluslararası iş gücü piyasaları ve yapay zekanın mesleklere etkisi konusunda Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlediği 55. Yıllık Toplantıları sırasında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Houngbo, yapay zekanın meslekler üzerindeki etkisini ve bu dönüşüm sürecinin dikkatle yönetilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Yapay zeka nedeniyle milyonlarca iş kaybolmuş olsa da çok daha fazla yeni iş yaratıldı.” şeklinde konuştu.

“Yapay zeka iş gücü kaybına yol açmayacak. Asıl endişem, yapay zekanın iş gücündeki eşitsizlikleri derinleştirme potansiyeli. Yapay zekanın insan odaklı olması kritik önem taşıyor. Bu teknoloji insanların yaşam kalitesini artırıcı bir araç olarak kullanılmalı. Eğitim ve beceri kazandırma süreçleri, iş gücü piyasasının yapay zekanın etkilerine karşı direncini artırmak için hayati öneme sahip.” şeklinde devam etti Houngbo.

Gençlere Yönelik Öneriler!

Houngbo’ya gençlere yönelik tavsiyeleri sorulduğunda bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında eğitimin önemine vurgu yaptığı görüldü. Bu konuda eğitimlerin önemine dikkat çeken Houngbo, bunun yanı sıra mesleki eğitim, iletişim, liderlik gibi yeteneklerin geliştirilmesinin de gerekliliğine işaret etti.

Yapay zekanın henüz bu tür yumuşak becerilerin yerini alamadığını belirten Houngbo, gençlerin bu becerileri geliştirmesinin iş gücü piyasasında avantaj sağlayacağını ifade etti. Gençlerin teknolojiye olan ilgisinin umut verici olduğunu belirten Houngbo, iş gücü piyasası ve eğitim sistemleri arasındaki uyumun artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

“Kayıt Dışı İstihdam En Büyük Problemlerden Biri!”

Houngbo, küresel işgücü piyasasındaki son durumu değerlendirirken işsizlik oranının salgın öncesi seviyeye dönerek yüzde 5 civarında seyrettiğini belirtti. Genç işsizlik oranında küresel çapta iyileşmeler olduğunu kaydeden Houngbo, kadınların istihdama katılım oranlarının genç erkeklerle kıyaslandığında düşük olduğundan bahsetti.

Dünya genelinde yaklaşık 2 milyar kişinin kayıt dışı çalıştığı bilgisini paylaşan Houngbo, bu durumu “dünya iş gücünün yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor ve bu insanlar hiçbir sosyal koruma olmadan çalışıyor. Kayıt dışı istihdam, çözmemiz gereken en büyük problemlerden biri.” sözleriyle değerlendirdi.

Houngbo, ekonomi politikalarının istihdam politikalarıyla uyumlu olmasının kritik önem taşıdığını vurguladı.

“Hibrit ve Uzaktan Çalışmada Küresel Standart Yok!”

Kovid-19 salgını sürecinde yaygınlaşan ve devam eden hibrit ve uzaktan çalışma modelinin dünyada nasıl devam ettiği konusunda Houngbo, küresel ölçekte bu konuda standart bir yaklaşım olmadığına dikkat çekti. Houngbo, hibrit modellerin çalışanların iş-yaşam dengesini sağlamada önemli bir rol oynayabileceğini belirterek, “Gençler, yalnızca maaş için değil anlamlı ve tatmin edici işler arıyor. Hibrit ve esnek çalışma modelleri, bu dengeyi sağlamada kritik bir rol oynayabilir.” görüşünü paylaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir